Livskunskaps läxa.

Vad kan man göra för att förebygga fördomar?

 

Den frågan är inget som man kan ge ett direkt svar till, i varje fall inte jag. Det finns inte heller några direkta svar till vad som orsakar fördomar, men avundsjuka, okunskap och missuppfattningar kan bland annat vara en del av svaren.

Saker som jag gör för att inte vara fördomsfull är att jag blir arg på mig själv när jag inser att jag tänker fördomsfulla tankar, då säger jag till mig själv att den tanken inte alls behöver stämma och att det finns så mycket mer saker hos den personen, saker som jag inte kan se.

En sak man kan göra och som många gör, är att säga ifrån när läget ges, vad tydlig med att man inte tolererar förutfattade meningar som påverkar ändra negativt. Man kan hålla diskussionen levande och det som jag tror är viktigast utav allt, att alltid vara självkritisk. Jag tror inte att man kan förvänta sig att man ska kunna ändra på någon annan om man inte genomgått samma resa själv.

Att berätta om hur man själv tänker i situationer kring ämnet, att hänvisa till sig själv och inte säga till hur en annan ska tycka. Att ställa ledande frågor som får de fördomsfulla till att inse själva vad man nu vill att de ska inse, då tror jag att det ger bättre effekt. Man skulle kunna kalla det för en form av omvänd psykologi.

Hur mycket man än försöker så tror jag alltid att det kommer finnas människor som inte intresseras utav den sortens uppmuntran, men det fina i det hela är att jag faktiskt tror att varje enskild person har möjligheten att inse sina egna brister vilket kan leda till att man kan öppna upp ögonen för sina fördomar med, en del behöver bara mogna till lite. Jag tror att det finns något gott i precis alla, oavsett.

 


Diskussionsfält
Postat av: fridis

vilken fin blogg du har! :)

2010-03-05 @ 12:35:04
URL: http://fridisen.bloggagratis.se
Postat av: Tanya

Väldigt fint och moget skrivet. Mycket bra!

Jag håller med dig helt och hållet :)

2010-03-06 @ 00:50:26
URL: http://www.Tani.bloggplatsen.se.
Postat av: mathilda<3

tänkte läsa, men slutade vid hälften, för långt för mej, jag skulle aldrig kunna skriva så mycket,,,,,,,,, ta det som en komlemang :D<3

2010-03-06 @ 09:02:30
URL: http://alltidmatiidah.blogg.se/
Postat av: mathilda<3

hah okay,



såsant :) nånstans måste ju trenden börja :)

2010-03-06 @ 12:26:40
URL: http://alltidmatiidah.blogg.se/
Postat av: jenny

grymt fin header! :D fin blogg oxå!

2010-03-06 @ 16:58:09
URL: http://jennylofqvist.blogg.se/
Postat av: Jessica

Bra text!!

Åh vilken snygg blogg! :)

2010-03-06 @ 17:15:49
URL: http://adorablebitch.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Det här var en intressant blogg och en härlig paus från bloggar om "dagens outfit", "hur mycket skolan suger" och "beklagande angående dålig uppdatering på bloggen". En blogg i min smak. Ser framemot fler kloka ord från dig!

2010-03-06 @ 22:55:08
URL: http://imacarena.blogg.se/
Postat av: johanna

Hej, allt bra?

Följa varann på bloglovin? :)

2010-03-12 @ 09:31:03
URL: http://johannalicious.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: