Svar på: "Ta ställning" - Borde satanister, rasister och humanister också få starta friskolor?

Svar av Emma:
Om ovanstående friskolor fortfarande ska få vara kvar, så jajjemän. Rätt ska vara rätt.

Svar av: Elise:
NEJ

Svar av: Karin:
Nej ! ( Den kändes mycket enklare ! ;P )




Det är jättesvårt att svara på denna frågan, kyrkan får ju ha friskolor, borde ju i alla fall alla livsåskådningar behandlas lika. Sverige, lilla landet "lika för alla". Sen har jag ju inte bestämt mig till fullo vad jag tycker om kristna friskolor, ska man dra argumenter omvänt; om andra livsåskådningar inte får ha friskolor, borde svenska kyrkan få fortsätta ha det då?




För att bli länkad i framtida svarsinlägg, svara på dessa frågor:


  • Borde man få utöva stamcellsforskning (stamceller = från embryon (innan foster))?
  • Borde aktiv dödshjälp vara lagligt?
  • Borde bögar få ge blod och är det okej att man måste sterilisera sig för att få byta kön?

Spontana kvällar som tar energi, del 1.

Det var en gång två små söta och spontana flickor, Sara och Louise, som bestämde sig för att åka till Göteborg för att se Saras gamla vän Adam från Stockholm spela på Jazzhuset, han har ett en-mans band, Dinosaurs Are Still Alive och hade dragit med sig lite goa vänner ner på äventyr.
Sara och Louise, som är huvudpersonerna i den här berättelsen hade prov dagen efter och med mycket optimism åkte dem in för att uträtta ärenden, roa sig och för att PLUGGA. Detta gick bättre än vad man kan tänka sig. Förs åt töserna, sen handlade Louise förnödenheter och de båda fönstershoppade, ja ni vet, de gjorde sånt som brukar stå i bloggar.
När våra huvudpersoner var klara med detta for dem iväg på äventyr, först för att hitta vart Jazzhuset. Det gick hyfsat smärtfritt.

Sara:
- Ursäkta, vet du vart Jazzhuset ligger?
Tilltalad person:
- Euhmm, nej tyvärr.
Icke tilltalad person som har bråttom förbi:
- Där! han pekar bakom hörnet, om tjejerna hade tatt ett steg längre fram hade dem sett texten "Jazzhuset" oundvikligt.
Sara och Louise:
- Eh, oj, jaha! Tack!
Vi drar snacket om hur det där inte var pinsamt och hur löjligt det hade vart att tycka att det var pinsamt medan vi går vidare till Queen, sätter oss i baren, nu vet vi vart vi ska, kl 20.00 börjar spelningen.

Fortsättning följer...

Tabbe

http://lillanslilla.blogg.se/images/2007/mormorstrosa_432884w_1196411443_2242555.jpg
Jag ska till gbg ikväll och se på när en vän ska spela, Dinosaurs Are Still Alive, i varje fall tänkte jag ha mina för tillfället favorit trosor. Mina tighta mormorstrosor, ni vet sånna som sitter perfekt, är bekväma, går upp över naveln och håller allt på plats. När man ska dra runt i gbg och dessutom ha tighta jeans då är dessa trosor ett måste.
Ett problem bara, de var inte rena. Ingen fara tänker jag och börjar lugnt handtvätta dem, när jag är klar slänger jag elegant in dem på tork och trycker på "Snabbtvätt".
Efter 10 minuter går jag ner igen för att upptäcka att mina tvättningsskills har failat mig. Jag har lagt trosorna i tvättmaskinen för ytterligare 30 minuters tvättning. Bra jobbat av mig.


Tjurkärring

Jag har sovmorgon idag, börjar inte för än 12.45. Underbart, då sover jag till 11.00, tänker jag.
När jag vaknar och tittar på mobiler upptäcker jag att jag har missat min tandläkar tid, FAN! Jag går upp och börjar genast bläddra i telefonkatalogen efter deras nummer så jag kan ringa och beställa en ny tid. Telefonen ringer och det är tandläkarnas reseptionist som hinner före mig. Jag säger hej, mitt namn, hon säger hej, berättar att hon ringer från tandvårdssentralen.
- Ja, jag skulle precis ringa upp er för min missade tid, jag ber så hemskt mycker om ursäkt, säger jag.
- Ja, det var väl lite sent påtänkt, får jag tillbaka.

Konstaterande.

Det finns lika många sätt att se på det som det finns människor, den har vi hört förut, att hitta luckor i dagens vetenskap och förklara dem med gud är vi också bekanta med. Den otroliga respekt man visar för religion lika så.

Vi ställer frågor, söker svar, hittar en del och hittar på andra. Vi hittar bevis, teorier eller teorem, svar föder fler frågor och blir en drivkraft.


Jonas Gardell

Har ni sett Jonas Gardells serie "Åh herregud"?
Jag kollar på tredje avsnittet just nu och vill bara säga att herregud vad bra han är.

Konsertträngsler

Kent-fans, innan håller vi oss till oss själva, våra egna gäng, den svenska mentaliteten, fega och lagom, generalisering som vi hatar.  Men näst längst fram och så här nära står inte ens vänner om de inte måste, ingen känner varann men man börjar snart uppfatta vilka som står runt omkring;
Vänster - en häftig medelålders, kort kvinna och jag lider med henne att hon antagligen inte ser så mycket för räckhängar- Samiälskade-  och nått-år-yngre- (än mig) tjejgänget står på bredd framför. Till höger står axelbråkande-vill-vara-längst-fram-tjejen och bakom en lång kille som fångar allt Sami kastar, när han inte fångar nått och inte klappar/håller armarna uppe vilar han dem på mig, mysigt främling.
Jocke kastar ut ett plektrum till de som står i mitten, Sami sprutar vatten på de sina, oss, mig. All energi riktas mot scen, så klart.. Kärlek, gemenskap, adrenalin, fan va kent är bra.




"Jag ber en bön när ingen ser mig
Du har också mörka hemligheter
Bäst att vara på den säkra sidan tron
Att gardera sig, att inte bränna broar

Folk är idioter"

Kent

Ikväll ska jag på underbar kent-konsert i Lisebergshallen, gbg.

Operera fittan.

Idag var jag hos gynekologen, det sa jag inte till mina klasskompisar, jag sa bara "doktorn". Men nu har jag tänkt på det här med att hålla det hemligt, det känns jobbigt, så jag har bestämt mig att berätta om vad jag och min snippa går igenom.

Vi två har en liten jobbig bakgrund, vi älskar varann och så, men kärlek gör ont, snippfan jävlas med mig och smärtar vid samlag och jag har tvingats avbryta. Det här har vart ett problem för mig länge och jag har inte förs än idag träffat en doktor som förstod mitt problem.
Min slemhinna i vaginan är dålig och gör att jag får taskiga sår som svider, det fick jag en cortison-kräm till för ett tag sen som inte hjälpte. Idag fick jag utskrivet antibiotika som jag ska ta i en vecka istället, hjälper inte detta mot smärtan, vilket jag faktiskt inte tror det kommer göra, så ska jag opereras. Jag tror att slemhinnan kommer bli bättre men inte faktumet att jag får ont, jag tror att jag kommer förbli "för trång". Det får vi se om två månader på återbesök.

Detta berättar jag på grund utav att jag tror att det är mer värt att folk får veta än att jag håller det inne, problem som dessa är inte konstiga och inte alls något att skämmas för. Jag har haft svårt att prata om detta, sätta ord på det och känt att skönt sex för mig är en omöjlighet. Velat mellan olika teorier:
  • Ligger det på psyket eller är det fysiskt?
  • Är det ärr från sår eller bara slemhinnan?
  • Är jag dålig i sängen eller för trång?
  • Hur fan ska jag kunna klämma ut en unge i framtiden?
Nu ska det i alla fall bli ändring!

Feel free to ask questions.

"Man väljer att tro på..."

Igår var jag i Borås med mamma och såg Christer Sturmark, humanisternas ordförande bli intervjuad av Niklas Ekdal, krönikör, journalist och författare.

Mycket vettigt blev sagt, mycket jag höll med om men jag reagerade på två saker:
  1. Om jag uppfattade det rätt, så tycker inte Sturmark att man kan vara humanist och troende samtidigt.
  2. Sturmark anser att man väljer att tro på sin tolkning av sin livsåskådning.
Nummer 1 tänker jag inte gå in på, det har jag redan skrivit om här och här.

Nummer 2, att man väljer sin tro?
Jag har inte valt att ha humanistiska uppfattningar, jag har heller inte valt att ställa mig agnostiskt till frågan om gud finns. Om jag fick välja så skulle jag vara bisexuell, men tyvärr är jag inte det. Lika så kan en person inte välja ett sätt att tolka till exempel bibeln.
Tar vi Islamisten som vägrade ta kvinnor i hand  som ett annat exempel, han inte fick jobb för det, hans tolkning av Koranen var att så ska det gå till, om han tror att det är rätt så är det ända ställningstagandet han gör att välja att tro på sin egen övertygelse.


Vad anser du?

Svar på: "Ta ställning" - Borde religiösa friskolor förbli lagliga?

Och då menar jag konfessionella skolor, som ingen verkat ha missuppfattat. Söker jag på "konfessionell" på Wikipedia så omdirigeras jag till "trosbekännelse".

Svar 1 av Emma:
"Nej, inte så länge de inte tolererar annan religiös uppfattning."

Svar 2 av Alexandra:
"Jag är bara insatt i en av frågorna, nämligen den om friskolorna. Jag jobbar på en islamisk friskola och jag kan säga att den här skolan är mer tolerant än den kristna skolan i stan (vilket chockar många). På islamiska skolan välkomnar man alla elever oavsett religion, det gör man INTE på den kristna. Har du inte kristen tro är du inte välkommen att jobba på den kristna skolan. Jag är inte muslim men är välkommen att jobba på den islamiska skolan.

Skolan har en islamisk profil och det innebär att eleverna (utöver den ordinarie kursplanerna som alla andra skolor har) läser extra lektioner som arabiska, islam och koran. Jag har svårt att tänka mig att den kristna skolan tar upp "Big bang teorin" eftersom det går emot tron på att Gud skapade världen på 6 dagar. I vissa delstater i USA är det till och med förbjudet att lära ut big bang teorin.

Jag är emot skolor som "hjärntvättar" barnen, typ vissa kristna skolor, men välkomnar skolor som följer skollagen och alla styrdokument som "min" islamiska skola gör."

Svar 3 av Elise:
"OM DEM INTE ÄR FÖR EXTREMISTISKA"

Svar 4 av Karin:
"Oj, vad svårt ! Eftersom jag tycker en del är rent förkastliga, så måste jag nog svara nej på den frågan, även om jag kanske tycker att en del av dem är okej.
Samma måste ju gälla för alla ändå, så då vill jag att de förbjuds."



Läser jag vidare på Wikipedia hittar jag under "Friskola" meningen "Fristående skolor är i princip inte skyldiga att följa läroplanerna".
Ställningen jag tar: Om friskolor ska fortsätta finnas så vill jag att de följer läroplanerna!





Kära om man sover ihop på ett visst sätt?

Emmy skriver ett inlägg om en artikel från aftonbladet, den handlar om vad den engelske psykologen Pam Spurr anser i hur kära man är beroende på hur man sover ihop, Emmy håller inte med och inte jag heller.

Själv lider jag diskbråck och hur otroligt underbart och mysigt jag än tycker att det är att sova skeden så börjar det göra ont att ligga på sidan efter ett tag. Jag sover alltid på mage, med en kudde över huvudet och det kan tyckas osocialt men då får jag bäst sömn, alltså har det inget att göra med hur kär eller inte jag är i personen jag sover med! Det finns inga enkla generaliseringar i kärlek, bara känslor att tyda, så det så.
En kvart som på bilden, max.

Svar på: "Ta ställning" 1

Jag har ju faktiskt fått lite kommentarer på detta inlägg, vilket är roligt, så jag tänkte publicera dem, och skriva lite om dem. Så att dem som kommenterat om det som STÅR I INLÄGGET blir också länkade i mina svarsinlägg. Tar en fråga i ett inlägg i taget.



Punkt 1.
Borde föräldrar få påverka sina barn till sin egen uppfattning?

Svar 1 utav Emma:
"Inte medvetet, det kommer ändå med uppfostran."

Svar 2 utav Elise:
"JA"

Som sagt har inte jag tagit ställning i alla mina frågor, denna är en utav dem som jag har verkligt svårt med. Jag menar hur ska man säga till föräldrar hur de ska påverka sina barn? "Ni får inte göra det medvetet!" Hur mycket det än ligger i det resonemanget så faller det på att man inte kan bestämma över det faktumet, då faller också min fråga.
Egentligen vill jag väcka eftertanke, barn ansluts i organisationer idag när det är små och de ända som har rätt att bestämma hur vida de ska gå med/ur är deras föräldrar. Min åsikt, där jag kan ta ställning är att jag tycker att barn själva borde ha rätten att gå med eller ur om det vill. Spela roll om de går in och ur som en jojjo säger jag, ta bort alla startavgifter. Detta kan man faktiskt lagstifta om.
På så vis blir alla glada, de barn som tvingas in i olika sekter, organisationer, livsåskådningar eller fotbollsklubbar, de får gå ur när de vill. Lika så de som vill börja, bara barnen själva uttryckt sin önskan så får de. Sen till ekonomiska lösningar får staten sköta ;).

De blir jobbigt för mig om min framtida unge blir nazist nu ;).

Andra inlägg jag skrivit om detta:



För att bli länkad i framtida svarsinlägg, svara på dessa frågor:


  • Borde religiösa friskolor förbli lagliga?
  • Borde satanister, rasister och humanister också få starta friskolor?
  • Borde man få utöva stamcellsforskning (stamceller = från embryon (innan foster))?
  • Borde aktiv dödshjälp vara lagligt?
  • Borde bögar få ge blod och är det okej att man måste sterilisera sig för att få byta kön?

Hemma igen!

Vilken helg jag har haft asså, Ume studenthelg har för min del bjudit på:
  • workshops med flash, datavetenskap och kemi
  • föreläsningar om en biologs liv, om att avväpna bakterier, om Iksu - Europas största inomhus idrottsanläggning och om universum av Patrik Norqvist, fysikern från superfemman i Boston Tea Party, riktigt bra
  • spel och volleybollturnering som vi kom tvåa i
  • att få prova på studentlivet och sova i korridor
  • minimässa med Umes tekniska program
  • mycket nöje
Nu är jag hemma, helt slut, börjar 8.15 imorgon och tänkte ta och svara på mina kommentarer och annat internetrelaterat som inte blivit av under resan.

Jag gillar Ume Universitet!


Ume

Fan vad jag vill bo i en studentstad, jag har vart här i drygt två dagar och trivs verkligen i miljön!

Ume-studenthelg

Imorgon tar jag mitt pick och pack och drar upp till Umeå på studenthelg, jag och fyra vänner till ska uppleva studentlivet under fyra dagar i Ume universitet, bo hos en student och lära oss nytt.
Ännu en resa för min del och jag trivs med det, åka iväg och va självständig.

Ta ställning

  • Borde föräldrar få påverka sina barn till sin egen uppfattning?
  • Borde religiösa friskolor förbli lagliga?
  • Borde satanister, rasister och humanister också få starta friskolor?
  • Borde man få utöva stamcellsforskning (stamceller = från embryon (innan foster))?
  • Borde aktiv dödshjälp vara lagligt?
  • Borde bögar få ge blod och är det okej att man måste sterilisera sig för att få byta kön?

Det är svårt att ta ställning i allt, jag har inte gjort det, bara i en del. Jag funderar över frågorna och tycker att det är intressant, jag utvecklas ändå.

unghum

Idag ska jag på ett härligt och nördigt ung humanist-möte, vi ska prata om självreflektion och politik. Det sistnämnda är inte min grej ännu kanske men jag lär ju komma dit småningom, om jag fortsätter i den här takten.

Matte E

Underbart, mitt prov gick bra! Förhoppningsvis är detta mitt sista och nu kan jag säga adjö till matte för den här gången.

Skippa frisyren och var dig själv.



Exakt så sa en kille till mig idag på spårvagnen, vi hade tjötat med honom tidigare på krogen. Jag blev sur.
Det är så enkelt att slänga ut sig dumma kommentarer och tala innan man tänker, men det gör inte att det är okej.
Jag har fått flera kommentarer på min frisyr, en del negativa, men de flesta positiva. För mig spelar det faktumet egentligen ingen roll på grund utav att såhär trivs jag, då ÄR jag mig själv.





Halvt osammanhängande text.

Nu har jag precis kommit hem från Göteborg, blev en spontankväll med äventyr runt Järntorget. Jag och min vän, Louise, åkte dit utan att veta vart vi skulle alls, asgött! Det blev först en pub och sen en BHT-vänlig klubb som spelade hardstyle och annat som jag inte kan vid namn.
Jag gillar att va spontan, inte ha allt spikat, i alla fall inte när man har så många alternativ att välja mellan som man har i en stad som Göteborg.
Resan dit bestod av fulla, skrikande känningar och resan hem utav fulla, skrikande främlingar som bland annat pratade om faktumet att killar som knullar runt blir players och tjejer blir horor, ett ämne som aldrig verkar bli ur tiden. Själv har jag börjat drivkalla alla mina vänner för "horor" oavsett kön (mest killar), jag kallar Louise för fitta och allt är för att bryta trenden. Det kan låta lite fjortisaktigt, men jag funderar till och med på att gå ut som bisexuell, bara på grund utav trendbrytet.

Jag har hjälpt min moderna mormor med fotoredigering idag.


Livskunskaps läxa.

Vad kan man göra för att förebygga fördomar?

 

Den frågan är inget som man kan ge ett direkt svar till, i varje fall inte jag. Det finns inte heller några direkta svar till vad som orsakar fördomar, men avundsjuka, okunskap och missuppfattningar kan bland annat vara en del av svaren.

Saker som jag gör för att inte vara fördomsfull är att jag blir arg på mig själv när jag inser att jag tänker fördomsfulla tankar, då säger jag till mig själv att den tanken inte alls behöver stämma och att det finns så mycket mer saker hos den personen, saker som jag inte kan se.

En sak man kan göra och som många gör, är att säga ifrån när läget ges, vad tydlig med att man inte tolererar förutfattade meningar som påverkar ändra negativt. Man kan hålla diskussionen levande och det som jag tror är viktigast utav allt, att alltid vara självkritisk. Jag tror inte att man kan förvänta sig att man ska kunna ändra på någon annan om man inte genomgått samma resa själv.

Att berätta om hur man själv tänker i situationer kring ämnet, att hänvisa till sig själv och inte säga till hur en annan ska tycka. Att ställa ledande frågor som får de fördomsfulla till att inse själva vad man nu vill att de ska inse, då tror jag att det ger bättre effekt. Man skulle kunna kalla det för en form av omvänd psykologi.

Hur mycket man än försöker så tror jag alltid att det kommer finnas människor som inte intresseras utav den sortens uppmuntran, men det fina i det hela är att jag faktiskt tror att varje enskild person har möjligheten att inse sina egna brister vilket kan leda till att man kan öppna upp ögonen för sina fördomar med, en del behöver bara mogna till lite. Jag tror att det finns något gott i precis alla, oavsett.

 


Jag råkade nyss avsluta en omgång, lid med mig.


212 medlemmar...

Det är härligt att se att det är så många som håller med mig i frågan in facebookgruppen "Snälla Roger, döda mig inte!", igår hade jag läsarrekord och många kommentarer som håller med.
Jag anmälde gruppen direkt och fick även denna kommentar:

Postat av: Mikael Bäck

"Hej Sara!
Bra inlägg! Maxstraffet för kränkning(vilket detta naturligtvis är) är fängelse i fyra år samt eventuella skadestånd.
Skulle vara intressant att få veta hur många i den gruppen som själva skulle acceptera att man startade en grupp som gick ut på att kränka personen i fråga.
Gruppen är anmäld och uppmanar att fler gör det så att vi får bort den här skiten!"


Det tål att tänkas på och jag håller helt med Mikael, ANMÄL!

Vidare om sexbloggargrejen





Jag har snackat med den riktiga sexbloggaren nu, hon ska polisanmäla det så att vem det än var som skrev till mig åker dit. Man ska antagligen kunna spåra konversationen och därmed ta reda på vem det var.
Detta tycker jag är sjukt och känner mig krängt. Jag skrev till henne i förtroende och det jag skrev är något jag inte vill ska komma ut, jag känner mig dum som gick på det.








Inte okej!

Att starta en facebook-grupp som heter "Snälla Roger, döda mig inte!" och en skriva i beskrivningen så här:

"Visst har vi alla fått en obehaglig känsla när vaktmästaren Roger tittar på en med sin mördar blick!

Denna grupp är till för oss som vill be om nåd!"

Roger är en vaktmästare på skolan som går under smeknamnet "Mördaren", han ser läskig ut och anstränger sig inte så mycket för att verka trevlig mot eleverna, det hade inte jag heller gjort om jag var han, speciellt inte om jag haft ett sånt smeknamn. Folk kan få snacka, visst...

Men att starta en offentlig grupp?? Internskämt eller inte, jag är ledsen, men det är inte okej!



Krångla.

Nu blev jag inspirerad av inlägget under, eller snarare visdomen från inlägget under, jag tänker berömma mig själv.

Tänk efter innan du dömer...

Jaja, de klart, men där dömde jag innan jag la en djupare tanke i det hela, sen yttrade jag mig genom att fult hån-härma, men jag insåg direkt att jag kastade sten i glashus och ändrade mig. Kanske det är ett sätt att inte döma före man tänker efter. Hänger du med?.. Bra jobbat Sara!

Vet du vad gluten är?

Och så kollade jag nyss på TV där en amerikansk mamma säger till sin amerikanska man att hon gillar stället de flyttat till på grund utav att det finns så mycket alternativ där, det finns till och med glutenfritt bröd, även om hon inte har en aning om vad det är för något.
Idiot?! Vet hon inte ens vad det är.. tänker jag medan jag härmar hennes fula sätt att uttala det: "Gloutnn, g gloutn.."
Sen börjar jag tänka på vad det är och inser att det ända jag kan komma på att jag vet om gluten är att vissa är allergiska mot det. Så jag googlar, Wikipedia kommer upp först och det står att det är något som finns bland annat vete, det visste jag ju.. kommer jag på och sen slår tanken mig att va fan va de för ställe som dem bodde på innan, de måste väl finnas glutenallergiker överallt, jag förutsätter att dem i alla fall inte bodde på ett ställe mindre än Skene?
Men, visdom, jag läxar upp mig själv. Ajabaja Sara, tänk efter innan du dömer!

Sveriges största sexbloggerska

Emmy, som hon kallar sig på bloggen, skrev till mig på msn i natt, den personen som jag talade om i inlägget under. Jag skickade ett mail till henne i somras och fick hennes msn där efter, mer berättar jag inte om det nu. I varje fall frågade jag henne på facebook nyss om det verkligen var hon som skrev igår och hon svarar "Nej".
Då undrar jag vem fan den jäveln är som kan sjunka så lågt att den kan utnyttja hennes position och förtroende som seriös bloggerska att denne kan tänka sig att hacka sig in på hennes msn och försöka få se fittan på hennes kontakter?!


Menar du väl, är jag naiv?

En person ville nyss ha camsex med mig, fast det hade personen i fråga nog inte velat kalla det, snarare "Visa fittan så säger jag hur du ska göra, jag ska hjälpa dig".
Jag visade aldrig fittan och är fundersam, den här personen har jag förtroende för, så, var det hjälpsamt menat, tänkt att ske på ett "professionellt" sätt eller var de någon som hackat sig in på dennes msn? Blåögda jag vet inte vad jag ska tro.

Sen till delen med att om jag behöver hjälp(?), nää inte direkt i inom just hur jag ska hantera min egen vagina.